PRINT CARDS

011/2457-666 | office@sistemcd.rs | Bul. kralja Aleksandra 124 (Vukov spomenik), Beograd

Digitalna Štampa

Digitalna štampa predstavlja direktnu povezanost računara u kojem se obavlja digitalna priprema i štamparske mašine. Obuhvata dve potkategorije: 1. je statička digitalna štampa computer to press. Ovaj tip štampe predstavlja klasičnu ofset štampu na mašinama kod kojih je osvetljivač za formu ctplate postavljen na cilindru forme, tako da se forma osvetljava i razvija na samoj štamparskoj mašini dok je dalji tok štampe isti kao i kod ofset štampe.

Druga podvrsta digitalne štampe je dinamička digitalna štampa computer to print, kod koje se štamparska forma stvara za svaki radni ciklus. Najčešće je ova štampa bezkontaktna, odnosno kod nje pritisak nije osnova štamparskog procesa koja omogućava prenošenje boje sa forme na materijal za štampu. Ova tehnika štampe je bazirana na ink-jet postupku ili štampi sa suvim ili vlažnim tonerom pomoću elektrografije. Razdvajanje štampajućih i ne štampajućih površina kod elektrofotografije zasniva se na naelektrisavanju i razelektrisavanju pojedinih elemenata. Tako su na primer neštampajuće površine i toner istog naelektrisanja, pa se međusobno odbijaju, dok su štampajuće površine razelektrisane, odnosno suprotno naelektrisane u odnosu na toner pa ga privlače. U ovoj tehnici štamparska forma realno ne postoji, ona je imaginarna, odnosno nalazi se u memoriji računara i prenosi se direktno na podlogu za štampanje. Stoga boja ili toner koji se u ovoj tehnici koriste, moraju biti naelektrisani i tek nakon njihovog nanošenja slika postaje prvi put vidljiva.

Digitalna štampa velikih formata ima široku primenu u marketinškoj industriji danas. Ona se primenjuje za spoljašnje brendiranje, unutrašnje brendiranje, brendiranje vozila, izradu raznih reklamnih konstrukcija, brendiranje događaja, POS materijala i slično.

Primena

Digitalna štampa ima mnogo prednosti u odnosu na tradicionalne metode. Neke od aplikacija koje treba istaći su:

Stono izdavaštvo – jeftino štampanje kod kuće i kancelarije moguće je samo zbog digitalnih procesa koji zaobilaze potrebu za štamparskim pločama
Komercijalno–poslovni pribor – uključujući vizit karte, memorandume
Štampanje promenljivih podataka – koristi datoteke za štampanje vođene bazom podataka za masovnu personalizaciju štampanih materijala
Likovna umetnost – metode arhivske digitalne štampe uključuju prave otiske sa ekspozicijom na foto papiru i otiske giklee na akvarel papiru pomoću mastila na bazi pigmenta.
Štampanje na zahtev – digitalna štampa se koristi za personalizovano štampanje, na primer, dečije knjige prilagođene imenom deteta, foto knjige (kao što su knjige sa fotografijama sa venčanja) ili bilo koje druge knjige.
Oglašavanje – često se koristi za spoljašnje banere i natpise događaja, na sajmovima, u maloprodajnom sektoru na prodajnom ili kupovnom mestu i u personalizovanim kampanjama direktne pošte.
Fotografije – digitalna štampa je napravila revoluciju u štampanju fotografija u smislu mogućnosti retuširanja i korekcije boje fotografije pre štampanja.
Arhitektonski dizajn – novi medij koji se prilagođava različitim površinama omogućio je transformaciju unutrašnjih i spoljašnjih prostora korišćenjem digitalno štampanih zidnih murala i podnih grafika.
Sleeking – Proces dodavanja folije, holografskih efekata ili čak sjajnih i zagarantovanih završnih slojeva putem prijanjanja digitalnog mastila. Ovo se postiže digitalnim štampanjem bogate crne oblasti na kojoj korisnik želi da se uglađeno odvija. Mašina to registruje i pridržava se samo ove specifične oblasti.

Štamparija Sistem CD raspolaže sa 2 štampača širokog formata i to:

1. Epson Surecolor SC-S40610

– Precizno štampanje liderskim sistemom u klasi AD-ATC

– Vrhunski kvalitet štampe dobijen poslednjom generacijom PrecisionCore TFP glave i UltraChrome GS3 bojama

– Brojne podloge pogodne za štampu od vinila do kanvasa pa sve do fotografskog papira

– Maksimizacija produktivnosti zahvaljujući automatizovanoj glavi štampača; sistem sakupljanja ostataka boja

       2. Mutoh VJ1624

– MUTOH eko-solventne boje: Ultra 3A mastilo ili Ultra Value mastilo

– Mogućnost do 4 boje

– Tehnologija varijabilnih tačaka

– Visina glave u 2 koraka (1,5 mm ili 2,5 mm)

– Sistem za zagrevanje medija

– Opremljen funkcijom automatskog sečenja

Top
011/2457-666